8 Ocak 2011 Cumartesi

Basın Emekçilerinin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü Kutluyoruz...

TUTUKLU GAZETECİLERLE DAYANIŞMA PLATFORMU’NDAN
BASINA VE KAMUOYUNA

* Basın Emekçilerinin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü Kutluyoruz...

10 Ocak 1961 tarihinde yürürlüğe konulan gazete çalışanlarını doğrudan ilgilendiren sendika yasasından dolayı 10 Ocak, Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor.
10 Ocak Gazeteciler Günü’nü, geçen yıla göre daha ağırlaşmış koşullar altında kutluyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğü, basın özgürlüğü, halkın haber alma hakkı, bilgi edinme hakkı, söz, eylem ve örgütlenme özgürlüğü, sendikal hak ve özgürlükler ağır baskı altında bulunuyor. Düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik olarak 1200 cıvarında dava açılmış durumdadır. Gazetecilere asırlık cezalar veriliyor. Tek Kürtçe gazete olana Azadiye Welat gazetesinin sahiplerinden tutuklu Vedat Kurşun’a 170 yıl, tutuklu Ozan Kılıç’a 30 yıl, hakkında gıyabi tutuklama kararı bulunan Emine Demir’e 138 yıl hapis cezası verildi. Halen süren davaları da var. Atılım gazetesi genel yayın yönetmeni İbrahim Çiçek ve yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle 2006 yılından buyana, 4.5 yıldır tutuklu yargılanıyorlar. Halen cezaevlerinde son olarak Yürüyüş dergisine yapılan baskında gözaltına alınıp tutuklalan 4 gazeteciyle birlikte 10’u yazı işleri müdürü 43 gazeteci ve yazar tutuklu bulunuyor.
Gazeteciler üzerinde yoğunlaşarak süren devlet baskısının yanı sıra, medya holdinglerinin, tekelci medyanın baskısı da sürekli artıyor. Bu işkolunda faaliyet yürüten Türkiye Gazeteciler Sendikası’na (TGS) üye basın emekçileri üzerindeki işten atmalara varan istifa baskısı biliniyor. Kötü çalışma koşulları, işten atmalar, sendikal örgütlülüğün engellenmesi, gelenekselleşmiş resmi devlet politikasının gereği olarak uygulanagelen sansürün (gazetelerin kapatılması) yanısıra otosansür, basın emekçilerinin başlıca gündemi olmaya devam ediyor.
Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu olarak basın emekçilerinin 10 Ocak Gazeteciler Günü’nü kutluyor, basın emekçileri üzerindeki devlet ve medya patronlarının yasal ve fiili baskısını protesto ediyoruz. Gazetecilere yönelik planlanan kısmi de olsa iyileştirici yasal düzenlemelerin, Toplumla Mücadele Yasası adı verilen Terörle Mücadele Yasası gereğince yargılanan düzen muhalifi gazetecilere de kapsamasını istiyoruz. Düzen muhalifi gazetecileri yargı kıskacına alan, eski Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin yerine kurulan özel yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri de kaldırılmalıdır.

Basın Emekçilerinin Sendikal Örgütlülüğüne Yönelik Saldırılara Son!
TMY İptal Edilsin!
Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri Kaldırılsın!
Tutuklu Gazetecilere Özgürlük!

Necati Abay, Tutuklu Gazetecilerle Dayanışma Platformu (TGDP) Sözcüsü
8 Ocak 2011

İLETİŞİM: Necati ABAY-TGDP Sözcüsü, GSM: 0535 929 75 86,
E-posta: info@tutuklugazeteciler.com, necatiabay@gmail.com,
Blog: http://tutuklugazeteciler.blogspot.com/

1 yorum:

  1. Sayın Necati Bey, yaptığınız bu çalışmayı kutluyor ve sizi destekliyoruz..

    YanıtlaSil